Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Σκοπέλου

Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Σκοπέλου, στη Γέρα, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 22/3/2009. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, κ.κ. Ιάκωβος.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 6 το απόγευμα, μετά τον εσπερινό, και ακολούθησε ξενάγηση των 500 περίπου παρευρισκομένων στους χώρους του Μουσείου.
Στη δεξίωση που έγινε αμέσως μετά στο Χριστιανικό Κέντρο της ενορίας, ο εφημέριος του ναού, π. Γεώργιος Χατζηστυλιανού, απένειμε στον κ. Βογιατζή τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση αυτού του έργου.
Το Μουσείο
Ιδιαίτερη αξία έχει το πώς ξεκίνησε η δημιουργία του Μουσείου αυτού. Ήταν πριν 30 χρόνια, όταν ο τότε μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου έδωσε εντολή στα στελέχη της ενορίας Αγίου Γεωργίου Σκοπέλου να συγκεντρώσουν όλες τις εικόνες, προκειμένου να τις συντηρήσουν και να τοποθετηθούν στον κεντρικό ναό, ώστε να προστατευθούν από τις κλοπές. Τότε λοιπόν ξεκίνησε και η συγκέντρωση των εκθεμάτων του Μουσείου.
Πριν 10 χρόνια, ο π. Γεώργιος Χατζηστυλιανού πήρε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τα μισογκρεμισμένα κελιά που βρίσκονταν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας, για τη δημιουργία ενός εκκλησιαστικού και λαογραφικού μουσείου. Την Κυριακή η πρωτοβουλία αυτή πήρε σάρκα και οστά.
Το Μουσείο, που στεγάζεται σε έναν αρκετά μεγάλο χώρο, φιλοξενεί περίπου 140 εικόνες, παλιά ελληνικά και τουρκικά έγγραφα, βιβλία από το 1700 και μετά, διάφορες συλλογές με παλιά αντικείμενα, καθώς και το «τραπέζι του κουρέα», «το τραπέζι του μαραγκού» και άλλων επαγγελμάτων που δε σώζονται μέχρι σήμερα.
Στόχος του π. Γεωργίου Χατζηστυλιανού ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο που θα έδειχνε στους μεταγενεστέρους τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι δωρεές, ενώ υπάρχουν επιγραφές που αναφέρουν το δωρητή τού κάθε αντικειμένου, την περιγραφή του και τη χρήση του στα ελληνικά και στα αγγλικά, προκειμένου να είναι εύκολη οι ξενάγηση και για τους επισκέπτες από άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου